Logga in
Logga ut

”Ta bort DDR-konsten från Carolinabacken”

Debatt. Släpp prestigen och ta bort Krikortz ofullbordade konstverk! Den uppmaningen riktar Stefan Hanna (C) till den röd-gröna majoriteten. I stället vill han låta en ny konstnär utsmycka paradgatan.

Uppsala kommun har brutit sitt samarbete med Erik Krikortz, konstnären bakom DDR-konsten i Carolinabacken.

Det var helt rätt beslut av kulturförvaltningen att bryta samarbetet då Krikortz inte upprätthållit sin del av de avtal som slutits med kommunen och dessutom fått sin F-skattsedel indragen av Skatteverket.

Verket är fortsatt en diktaturhyllning och en kränkning av alla dem som flytt undan totalitärt förtryck. För en tid sedan uppmärksammades att människor i Svartbäcken, Kåbo, Kungsgärdet och Fålhagen inte får sätta upp solceller på sina tak – av kulturhistoriska skäl!

Att människor av kulturhistoriska skäl inte får sätta upp solceller på tak som knappt syns från marken samtidigt som det uppenbart går bra att pryda kärnan av Uppsalas kulturhistoriska arv med kommunistisk propaganda är milt uttryckt uppseendeväckande.

Nu har kommunen än en gång chansen att göra ett omtag. Krikortz arbete med att installera konst längs med ­paradgatan har varit kantat av kontroverser och rena lagöverträdelser från dag ett.

Framöver behöver kommunen sköta processen på ett mer seriöst sätt. Bygglov måste sökas där så krävs och som minimikrav bör ställas att inga verk ska vara uppenbart kränkande.

I det läge som nu är, där kommunen beställt ett helt konstverk men bara fått en liten del, anser vi att det enda rimliga är att de delar av verket som uppförts plockas bort och att en ny konstnär ges chansen att utsmycka paradgatan.

Ambitionen har hela tiden varit att en serie konstinstallationer längs med paradgatan ska utgöra ett enda sammanhängande konstverk. Hon, han eller de bör få samma förutsättningar som Krikortz fick när han anlitades. En paradgata som metaforiskt är ett blankt papper, men med bygglov och inga uppenbart kränkande uttryck.

Vi i Centerpartiet hade gärna sett att DDR-konsten plockats ned och skänkts till Uppsala konstmuseum. Där kan det ställas ut som ett exempel på oklokt spenderade skattepengar.

Jag och Centerpartiet uppmanar därför den rödgröna majoriteten att låta prestigen stå tillbaka och låta sunt förnuft och respekt för kommunismens offer råda.

Ta bort det ofullbordade konstverket som uppförts och ge en eller flera nya konstnärer chansen att få smycka vår stad!

 
 

Debatt

Insändare