Logga in
Logga ut

Vilka förändringar är det fråga om?

Debatt. Replik på ”Klimatkrisen går inte att skjuta på framtiden” i Uppsala­tidningen nr 9.

Jag är intresserad av klimatet och har följt utvecklingen de senaste decennierna. Vilka ”förändringar i klimatet” är det fråga om? I artikeln kan jag inte hitta en enda siffra som visar på klimatförändringar.

Det som jag kommit fram till är att temperaturen årsskiftet 2016–2017 uppgick till 0,86 grader över referenstemperaturen 1981–2010. Det här skedde under El Nina, den varma havsström som påverkar världstemperaturen.

Förra rekordet sattes februari 1998 och var 0,74 grader över nämnda referenstemperatur. Det är inte mycket till klimatförändring. Och dessa temperaturer når inte upp till 1930-talets högsta.

När det gäller stormar, så har det varken blåst oftare eller kraftigare de senaste åren. Blåsigast under 1900-talet var det 1961.

Man varnar ständigt för stigande havsnivåer. Jag har kollat ett stort antal pegelmätningar, det vill säga havsnivåhöjningar med vatten­nivåmätare. Och jag hittar ingen accelererande nivå­höjning.

Av 30 stationer hade samtliga sin högsta nivå för mellan 10 och 20 år sedan. Där­emot har havsnivån stigit sedan den lilla istiden eftersom glaciärer växte under denna kalla period. Men havsnivåhöjningen har minskat och avtagit i takt med att glaciärerna smält.

Alltså. Vilka värden är det som visar att vi har ”stora klimatförändringar”?

 
 

Debatt

Insändare