Logga in
Logga ut

Ardern: Skyttens avsikt var att fortsätta

I Nya Zeeland vajar flaggorna på halv stång, dagen efter det dåd som hittills krävt 49 människors liv.

Tre personer som greps på fredagen är fortsatt frihetsberövade. Den australiske man som tros vara skytten vid minst en av de två moskéerna har framträtt i domstol.

Det var absolut hans avsikt att fortsätta med sina attacker, säger premiärminister Jacinda Ardern om den misstänkte gärningsmannen..

Gärningsmannen hade ytterligare två vapen med sig i bilen när han greps, säger Jacinda Ardern vid en presskonferens i Christchurch.

Polisnärvaron är hög över hela Nya Zeeland och allmänheten uppmanas till försiktighet.

Premiärminister Jacinda Ardern är i Christchurch där hon bland annat har träffat muslimska ledare. Flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har genererat hundratusentals nyzeeländska dollar.

Vid en presskonferens bekräftar Ardern att säkerhetsnivån i landet fortsatt är höjd, även om den man som man tror utfört dåden, australiern Brenton Tarrant, har häktats.

Vi vill försäkra oss om att vi inte tar något för givet för att kunna garantera nyzeeländares säkerhet, säger en sammanbiten Ardern.
Vi söker inte efter någon speciell som utgör ett hot men det betyder inte att de inte existerar, säger polischefen Mike Bush vid en presskonferens.

Begravningar för några av dödsoffren har börjat förberedas, men många har ännu inte blivit identifierade. Flera uppges vara barn.

"Ett blodbad"

48 personer fördes till sjukhus efter attackerna och Greg Robertson, chefkirurg vid Christchurch sjukhus, uppger att de flesta är män i 30–40-årsåldern. Många har behövt opereras flera gånger för komplicerade skottskador. Elva personer får fortfarande intensivvård.

Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar i går, säger Greg Robertson vid en presskonferens.

Robertson säger på lördagsförmiddagen lokal tid att ett stort antal fortfarande vårdas på Christchurchs sjukhus, bland dem två barn, en tvåårig pojke och en 13-årig pojke. Barnens tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Flera personer har skrivits ut och några skadade, däribland en fyraårig flicka, har förts till sjukhuset i Auckland för att få specialistvård.

Fyra personer dog på väg till sjukhuset i går innan de kom fram, säger Robertson.

Ändrade vapenlagar

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentarer efter fredagens attacker, rapporterar stuff.co.nz.

Dådet vid en av moskéerna direktsändes via Facebook. Videon samt den misstänktes konton på sociala medier raderades kort efter sändningen.

Nyzeeländska myndigheter uppmanar allmänheten att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott.

Den misstänkte gärningsmannen, den 28-årige australiern Brenton Tarrant, framträdde i en första domstolsförhandling på lördagsförmiddagen lokal tid. Där beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdanden den 5 april. Ytterligare två personer som greps under fredagen är fortsatt frihetsberövade.

Enligt polischefen Mike Bush greps Tarrant 36 minuter efter det att det första larmet kommit till polisen.

Efter attacken har Jacinda Ardern sagt att landets vapenlagar kommer att ändras, och det förekommer uppgifter i lokala medier att ett förbud mot halvautomatiska vapen redan är på gång.

 
 

Debatt