Logga in
Logga ut

Chefskirurgen: Det var ett blodbad

Personalen på sjukhuset i Christchurch beskriver kaoset som uppstod när offer från gårdagens dåd började strömma in.

Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar i går, säger chefkirurgen Greg Robertson vid en presskonferens.

Flaggan kommer att hissas på halv stång på i dag över hela Nya Zeeland och flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har genererat hundratusentals nyzeeländska dollar från givare.

48 fördes till sjukhus efter attackerna och Greg Robertson, chefkirurg vid Christchurch sjukhus, uppger att de flesta är män i 30–40-årsåldern. Många har behövt opereras flera gånger för komplicerade skottskador. Elva personer får fortfarande intensivvård.

Jag är exceptionellt stolt över hur vår personal har hanterat den här situationen, säger Robertson vid presskonferensen.

Robertson säger på lördagsförmiddagen lokal tid att 36 personer fortfarande vårdas på Christchurchs sjukhus, bland dem två barn, en tvåårig pojke och en 13-årig pojke. Barnens tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Sju personer har skrivits ut och resterande, däribland en fyraårig flicka, har förts till sjukhuset i Auckland för att få specialistvård.

Fyra personer dog på väg till sjukhuset i går innan de kom fram, säger Robertson.

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentarer efter fredagens terrorattack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland som hittills krävt 49 människors liv, rapporterar stuff.co.nz.

Dådet vid en av moskéerna direktsändes via Facebook. Videon samt den misstänktes konton på sociala medier raderades kort efter sändningen.

Nyzeeländska myndigheter uppmanar allmänheten att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott.

 
 

Debatt