Logga in
Logga ut

Fruktavfall blir ätbar bioplast i Borås

Engångsartiklar kan vara miljövänliga. Vad sägs om en mugg som du kan äta upp efter att ha druckit ur, eller en lunchsmörgås som packats in i plastfilm gjord av äppelrester?

Forskning vid Högskolan i Borås visar att det är möjligt att göra plast av fruktavfall.

I sin doktorsavhandling beskriver Veronika Bátori vid Högskolan i Borås hur hon har tillverkat bioplast av avfall från apelsiner och äpplen. Syftet är bland annat att minska problemet med engångsartiklar i naturen.

Hon har använt två metoder. Den ena går ut på att framställa en lösning som får torka till en tunn biobaserad film, som till exempel skulle kunna användas till att förpacka mat eller bli påsar för matavfall.

Med den andra metoden har hon skapat produkter av avfallsmassan i en 3D-skrivare. Hon beskriver processerna som enkla. Materialen beter sig lite olika, och apelsin och äpple kunde också blandas.

"Produkten från äppelpressmassan blev också godare. Jag har smakat på nästan alla mina produkter. Och de är glutenfria", säger Veronika Bátori i ett pressmeddelande.

Lite barnsjukdomar har produkterna dock. Till exempel löses materialet upp i vatten, vilket inte är så bra när man ska göra en mugg. Därför behövs mer forskning, konstaterar hon.

 
 

Debatt