Logga in

Klimatstrejk på 109 platser i Sverige

På minst 109 platser pågår i dag klimatstrejker i Sverige.

Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger 18-åriga Isabelle Axelsson som skolstrejkat under året.

En av platserna är Mynttorget i Stockholm där skolstrejkande ungdomar har samlats för att marschera mot Medborgarplatsen där det kommer att hållas tal och liveuppträdanden.

Fredagsstrejken är startskottet för en vecka med aktioner som avslutas med en storstrejk även nästa fredag, den 27 september.

18-åriga Isabelle Axelsson är en av de ungdomar som har skolstrejkat för klimatet under det senaste året. Hon kommer att hålla tal på Medborgarplatsen.

Jag vill förmedla att vi är starka och att det är vi som är de människor som kommer leva med klimatkrisens konsekvenser. Jag vill också förmedla hopp. Det känns inte alltid som att vi har kommit långt, men vi har faktiskt kommit långt under det senaste året. Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger hon till TT.

På Medborgarplatsen kommer även artisterna Miss Li och Cherrie att uppträda. Isabelle Axelsson uppskattar att antalet personer som har samlats på Mynttorget i dag är ungefär lika många som vid de tidigare större demonstrationerna, men tror att det kommer att komma fler demonstranter nästa vecka.

Internationellt så är demonstrationerna i dag de största hittills, säger hon.

Inspiration hämtar de från andra sidan Atlanten där svenska Greta Thunberg leder klimatstrejken i New York.

Detta är tredje gången som en global klimatmanifestation genomförs. Under fredagen hålls 3 300 klimatstrejker i 120 länder, enligt Fridays for future. Organisationen förväntar sig att strejkerna blir de största hittills.

 
 

Debatt