Logga in
Logga ut

Baksmällan siktar på ny vinstkur

I över 150 avsnitt har det skrattats, sjungits, gnällts och rimmats. Populära podden Blåsvarta Baksmällan vänder ut och in på livet som Siriussupporter.

Nästa år blir ett nytt upplägg – och kampen mot Jacke Sjödin vässas.

Dagen efter ”supervinsten” mot Djurgården i svenska cupen 2014. Det var premiären för Blåsvarta Baksmällan. Poddtiteln hänvisar till Sirius färger och att man alltid sänder just dagen efter match. Då var det ett projekt med bara bröderna Oskar och Johann Bernövall som oftast sände från Börjegatan. Förebilden var Londonlaget Millwalls fanpodd.

– Vi lyssnade mycket på den och tänkte att det skulle vara kul att göra en podd om Sirius – av fotbollssupportrar för fotbollssupportrar. Upplägget var att vi skulle snacka av oss efter match, säger Oskar Bernövall.

Nu har poddens kärntrupp utökats till att även bestå av Siriusfansen Lars Olsson, Tommy Tornberg och Axel Vinter Persson. Fokus är fortfarande Sirius, men de svävar ibland iväg och pratar annan fotboll och populärkultur.

– Det gäller att hitta en bra balansgång. Vi tittar inte bara på Sirius utan även annan fotboll och givetvis pratar vi om det, men när vi bjuder in folk ska de ha en koppling till klubben på något vis.

Står för åsikterna

Över 150 avsnitt har sänts och Oskar Bernövall är extra nöjd med tre sändningar. En från i år när brodern Johann spelade in under resan fram och tillbaka till 0-0-matchen mot Östersund.

– Han pratar med flera Siriusfans på tåget och det avsnittet tycker jag på ett bra sätt visar livet som fotbollssupporter.

Andra favoriter är en två och en halv timmes intervju med Uppsalaprofilen Kim Skoglund samt avsnittet efter den snöpliga allsvenska kvalförlusten mot Falkenberg 2015. Poddens åsikter är deras egna och inte Västra Sidans eller föreningens.

– Det har hänt att någon från Sirius lyssnar och vill förklara vissa saker. Då bjuder vi ibland in dem och till exempel har Ola Andersson varit med i podden. Vi känner ju många spelarna också och visst kan det bli känsligt om vi kritiserar för hårt. Men jag kan stå för mina åsikter om jag skulle träffa dem och bli ifrågasatt.

Match mot Sjödin

Efter sjunde raka torsken i år var stämningen på podden nattsvart. Då fick även Uppsalakomikern Jacke Sjödin en slev av kritiken när podden gjorde satir på hans uppmärksammade videos inför varje match.

– Jag vet att det är många som uppskattar hans Siriusfilmer, men det gör inte jag. Egentligen är det inte hans fel utan Sirius som anlitat en reklambyrå för att göra de där naiva filmerna som till mycket förlöjligar oss supportrar.

Frågan är om Jacke Sjödin ändå inte leder matchen mot podden. Förra året var Blåsvarta Baksmällan nominerade till årets sociala mediestjärnor på Uppsala Awards, men i år återfinns där i stället Jacke Sjödin.

Nästa år filar Blåsvarta Baksmällan på ett nytt grepp som kanske kan ta tillbaka dem till galaglammet.

– Vi ska sända en gång i veckan under säsongen och inte efter varje match. Jag tror att det kan bli bättre. Så vi får se om Jacke har vunnit beefen, haha, säger Oskar Bernövall.↔↔Mattias Sjöberg