Logga in

Brekkan får nyckelroll i Dalkurd

Nya spelare, ny hall, ny farmarklubb och ny tränare. Ett Dalkurd på frammarsch inledde i måndags tävlingssäsongen i Svenska cupen. För att leda klubbens akademi har laget dessutom rekryterat Einar Brekkan, en gång målfarlig anfallare i Sirius.

Det händer grejer i Dalkurd. Lagets tävlingssäsong startade i måndags mot Eskilsminne i Svenska cupen. Härnäst väntar Varberg och Hammarby, bra värdemätare för en förändrad trupp med en ny huvudtränare i Paul Olausson.

I Uppsala har Dalkurd öppnat sin egen träningshall (där det just nu anordnas sportlovsläger för 8–13-åringar) och inlett ett nära samarbete med Uppsala-Kurd i division 4. Dessutom har Dalkurds akademi tagit form. Här ska klubben fostra sina framtida elitspelare. Som tillförordnad akademichef har klubben handplockat den tidigare Siriusprofilen Einar Brekkan.

– Jag träffade Dalkurd i somras, efter att Andreas Brännström (tidigare Sirius- och Dalkurdtränare, reds. anm.) kopplat ihop oss. Vid det mötet satt vi i flera timmar och det märktes att vi hade samma syn på hur en akademi ska fungera. Det gällde allt från ekonomi till storlek på trupper och hur man utbildar spelare.

För åtta år sedan var Einar Brekkan med och startade Sirius akademi, som han sedan lämnade efter en konflikt med de andra ansvariga.

– Jag hade en lite annorlunda plan med Siriusakademin än vad det har blivit, säger han och vill inte gärna gå in på exakt vad som inte fungerade i Sirius, men konstaterar att mycket av det som han saknade där är sådant som nu ingår i Dalkurds vision.

Vad betyder samarbetet mellan Dalkurd och Uppsala-Kurd?

– Det är kanske det finaste av allt. Att ha ett farmarlag där unga spelare får speltid samtidigt som de kan träna med Dalkurd och hoppa in i superettan, det är fantastiskt.

Hur ser du på det missnöje som fanns i Siriusled när Dalkurd flyttade till Uppsala?

– Jag köper att själva flytten var kontroversiell men nu är Dalkurd här, det är bara att gilla läget. Men den ilskan lever kvar och personligen så undrar jag vad det är som Dalkurd har gjort mot Sirius? Vad är det som stört Sirius? Det finns inte så mycket att vara arg över som jag ser det.

25–30 spelare har hittills lämnat Sirius ungdomsverksamhet för Dalkurd men Einar Brekkan är noga med att påpeka att det inte har handlat om någon aktiv rekrytering.

– Dalkurd har öppnat dörren för dem men vi har inte ringt spelare och försökt övertala dem.

Får du höra att du har svikit Sirius?

– Nej. En handfull supportrar tycker kanske det och uttrycker sig nästan lite trollaktigt på webben. Men är inget som jag bryr mig om.