Logga in
Logga ut

Cykeleliten gör upp i Uppsala

Världens äldsta cykeltävling fyller 110 år och firar med fler internationella gäster än någonsin. I årets Scandinavian Race deltar cyklister från fler än 25 nationer. Dessutom är tävlingsprogrammet utökat med dam­loppet Tour of Uppsala.

Scandinavian Race (tidigare Skandisloppet) är världens äldsta cykeltävling som gått varje år i en följd, sedan 1909. Den 10-13 maj anordnas den för 110:e gången – och nu utökas programmet.

Framför allt kompletteras Scandinavian Race med Tour of Uppsala, Sveriges första internationella etapplopp för damcyklister.

Loppet samlar ett 50-tal cyklister ur världseliten för tre tuffa race 10-11 maj. Flera landslag har anmält sig, bland annat Ryssland, Slovenien, Finland och Sverige (med Upsala CK:s stolthet Ida Erngren).

– Det är stort. Vi försöker utveckla hela evenemanget och tiden är inne för ett riktigt damlopp, säger tävlingsledare Göran Mattsson.

I år arrangeras för första gången även ett ungdomslopp i Uppsala centrum. Det äger rum från 13.30 torsdagen, mellan damloppen.

Från alla världsdelar

I herrelitens Scandinavian Race, lördag 12 maj, deltar cirka 150 cyklister från mellan 25 och 30 länder. Bland annat danska Team Virtus, regerande Europamästare som bästa continentallag.

– Det blir som ett litet VM där alla världsdelar är representerade. För första gången har vi till exempel ett japanskt lag, liksom cyklister från Irak, Eritrea, Costa Rica, Argentina och Bahrain.

Aldrig tidigare har så många olika nationer deltagit i Scandinavian Race.

– Det är roligt att det sprider sig. Cykelsporten är större i Danmark och Norge än här men de har faktiskt inte lika stort internationellt deltagande i sina tävlingar, säger Göran Mattsson.

Hur kommer det sig?

– Det är för att vi är världens äldsta lopp och äger rum i den här miljön med Domkyrkan, Slottet och Botaniska. Kulturmiljön gör att ryktet sprids. Dessutom har vi Europas hårdaste GP-lopp, enligt cyklisterna själva.

Sänds på webben

Söndagens Skandis GP, för damer och herrar, är känt för sin tuffa, kuperade terräng.

– Kommer man efter så är det nästan omöjligt att komma ifatt. Av 120 startande är det cirka 15 som kommer i mål, resten plockas av.

För första gången tv-sänds hela Scandinavian Race i webben. Tv-bolag med fasta kameror och motorcyklar direktsänder på Youtube.

– Det kommer även att finnas en storbildsskärm som under torsdagen står på Stora Torget och sedan flyttas till start- och målområdet på Dag Hammarskjölds väg, vid Botaniska.

För Uppsalapubliken finns självklart en mängd möjligheter att se loppen från första parkett, till exempel längs Drottninggatan, Carolinabacken och vid målområdet på Dag Hammarskjölds väg, nedanför Slottet.

– Genom att vi är i city så kan åskådare till och med sitta på uteserveringar och se hur cyklisterna far förbi, säger Göran Mattsson.