Logga in
Logga ut

Han siktar på att ta sista steget mot världstoppen

Albin Ridefelt har vunnit massor med orienteringstävlingar i Sverige. Men i de stora internationella mästerskapen har det inte gått lika bra. I år är siktet inställt på världstoppen och första anhalt är helgens EM i Schweiz.

705 timmar. 614 pass. 5 842 kilometer. Det är förra årets träning summerat i siffror. Bara i december tränade han 91 timmar – personligt rekord.

– Det var mycket rehabträning för min halvskadade fot och jag cyklade då en hel del. Men i början av året kom jag i gång ordentligt med löpningen igen och nu känns allt bra, säger Albin Ridefelt.

Säsongen har inletts med silver i natt-SM, en sjätteplats i Swedish Leagues långdistans och i Tiomilia i Nynäshamn blev det en andraplats med OK Linné.

– Jag har tränat bra i vinter och det ska bli spännande att se hur långt det tar mig i år.

Brutalt kuperad

Efter att Oskar Sjöberg blev skadad är Albin Ridefelt och Rassmus Andersson, som gjorde en bra insats i Tiomila, de enda OK Linné-löparna i svenska truppen till EM i Schweiz. Han ska dessutom för första gången inte bara springa medeldistans utan även lång- och stafett.

– Egentligen gick det bättre för mig resultatmässigt för två säsonger sedan. Förra året var lite av ett mellanår, men i år siktar jag på att ta sista klivet och vara med och slåss om medaljerna i de stora internationella mästerskapen, säger Albin Ridefelt.

Är det målsättningen redan nu i EM?

– Banan i Schweiz är brutal och extremt kuperad. Det är små marginaler i orientering och det gäller att ha lite stolpe in för att nå topplaceringarna. Med lite tur och en bra prestation ska jag kunna nå topp sex i alla fall och även slåss om medaljer.

Han tänker dessutom ta lärdom av tidigare internationella mästerskap.

– Framför allt förra året på VM var en besvikelse då jag kom på 18:e plats. Jag ville lite för mycket och det knöt sig under tävlingen. Den erfarenheten har jag med mig i år och mer mästerkskapsrutin gör att jag kan fokusera och prestera bättre.

Springer i mitten

Förutom all träning som krävs för att vara bäst i Sverige på orientering studerar Albin Ridefelt till läkare och har inte många terminer kvar innan han kan titulera sig doktor.

– Jag läser anpassat och kan under vissa perioder satsa mer på träning och tävling. Det upplägget fungerar riktigt bra, säger han.

Albin Ridefelt kommer inte bara att tävla individuellt i Schweiz utan är även del av det svenska EM-stafettlaget. Tanken är att han ska springa mittsträckan och se till att sista löparen William Lind har ett bra utgångsläge inför avgörandet.

– Vi har ett bra lag, men det är väldigt svårt att veta på förhand hur det kommer att gå och det kan inträffa många saker som påverkar placeringen. Vi kan sluta alltifrån tia till att vinna stafetten, säger Albin Ridefelt.