Logga in

Hittade ny dröm på hemmaplan

Han stod i mål för Knivstas a-lag som tolvåring. Spelade i ungdomslandslagen under tonåren och satt på bänken med Elfsborg i allsvenskan. Sen tappade Niclas Hedström motivationen och flyttade hem. Nu har han hittat en ny passion.

– Knivsta är trygghet för mig, litet och mysigt. Här har jag fikat sedan jag var barn.

Niclas Hedström smuttar på en latte på Knivsta Bageri & Konditori, inte långt ifrån lägenheten där han bor numera.

Bara 22 år gammal har han avslutat en lång resa som fotbollspelare. Den skildras i dokumentären ”Från då till nu till sen”, som i veckan lades ut på Youtube. Under 30 minuter berättar filmarna Christopher Deeks och Claes Wikner om sin lagkamrat i Knivsta IK. Om en pojke som spelade fotboll dygnet runt och fick hoppa in a-lagets seriematcher redan som tolvåring.

Steget till Sirius akademi var naturligt. På elitlägret i Halmstad gjorde Niclas Hedström succé igen. Blev som 15-åring uttagen till pojklandslaget ihop med spelare som Kristoffer Olsson (i dag i AIK) och Muamer Tankovic (Hammarby). En dag blev han uppringd av Elfsborgs tränare.

– Jag visste inte vem han var och hade inte ens koll på att Elfsborg spelade i allsvenskan, säger Niclas som senare berättade för sin pappa att någon ”Klas Ingvarsson” ringt och tjatat.

Bronshjälten Ingesson övertalade familjen Hedström. Niclas flyttade till Borås för att gå fotbollsgymnasiet och spela i Elfsborgs juniorlag. En allsvensk match på bänken blev det också, mot IFK Norrköping i maj 2013.

– Det var de snabbaste 90 minuterna i mitt liv. Men jag var aldrig nervös.

I Elfsborg blev Klas Ingesson nästan som en extra förälder.

– Han betydde mycket för mig. Det blev som att förlora en närstående när han gick bort.

2014 blev ett tungt år. Klas Ingesson dog i cancer och Elfsborg valde att inte ge Niclas Hedström ett a-lagskontrakt. Erbjudanden fanns från bland annat Jönköping Södra men Niclas saknade motivation för att kämpa vidare för en startplats i ett elitlag.

– Man måste vara beredd att ge 110 procent men det kändes som att jag hade fyllt en väska med stenar som jag bar runt på. Jag var tvungen att flytta hem till Knivsta för att hitta mig själv.

Redan i bilen hemåt ringde han och gjorde klart med Knivsta IK, i division 6, om att spela där igen. Och så blev det, bortsett från ett kort mellanspel för Gusk i division 2. Niclas hade fått ett jobb han gillade på Arlanda och kände än en gång att han inte kunde göra fotbollen rättvisa.

– På planen gick det väl bra men det blev sena kvällar hem från träningen. Sedan upp vid 04.30 för att åka till Arlanda igen. Jag fick inte ihop tiden.

Tillbaka i Knivsta IK blev Niclas spelande assisterande tränare och gick en tränarutbildning. Så i somras dök ett erbjudande upp. Ville han bli huvudtränare för Gusks damer i division 1?

– Jag tackade ja och det känns otroligt roligt. Gusk har lojala, duktiga fotbollspelare som vill vinna matcher.

Resultaten under hösten har varit bra och förra veckan förlängde han tränarkontraktet med två år. Nu är det tränare han ser sig som, och drömmen är att en dag kunna leva på det.

Vad gäller den relativt korta karriären som fotbollspelare finns det inget som Niclas Hedström ångrar.

– Jag sitter aldrig och tänker att det kunde ha blivit på något annat sätt om jag hade gjort något annat val. Jag försöker bara må bra här och nu.