Logga in
Logga ut

”Hörnorna är nog det farligaste jag har sett”

”Kan man inte få te istället för kaffekask?”

Neelesh Banerjee är för första gången på bandy. Med rötter i Indien, men boendes i bandyns hemland England reste han rakt in i de mytomspunna finaltraditionerna. Och fick ett minne för livet.

Neelesh Banerjee reste till Uppsala för att hälsa på vänner och visste inte om att det samtidigt var dags för stadens stora begivenhet. Men när det blev uppenbart tvekade han aldrig att trotsa kylan och ansluta sig till den långa rad som skiner ikapp med solen på väg mot Studenternas.

– Jag har hört talas om att det finns en sport som heter bandy. Att man spelar den på is och att det är lite som hockey va? Eller? Jag har fått ett tips om att det gäller att koncentrera sig på var bollen är, annars missar man mycket av spelet, säger Neelesh Banerjee.

Kungligt nöje

För en tid sedan var prins William och Kate i Stockholm där de bland annat tittade på bandy.

– Det uppmärksammades faktiskt hemma också, men jag hade verkligen ingen aning om att sporten kommer från England. Det verkar vara ännu en sport, likt cricket, fotboll och rugby som grundats av oss, men som andra länder utvecklat och är bättre på nu.

Innan bandyfrukosten på Flustret kommer Londonbon med en intressant iakttagelse.

– Jag har varit på fotboll på Råsunda tidigare och det som slog mig då var hur många svenskar som pinkade utomhus helt öppet. Jag glömmer aldrig hur ett träd helt omringades av manliga utomhuskissare. Konstigt nog har jag aldrig sett något liknande hemma i England, men bandyfans verkar som tur är inte gilla att pinka ute lika mycket.

Den traditionsenliga bandy­frukosten med pytt i panna, stekt ägg och rödbetor slinker ned fint.

– Kanske inte det godaste jag ätit i mitt liv. Men det känns som pytten fyller sitt syfte. Bra uppladdning för kommande kamper.

Lite som super bowl

Bandyportföljen har vännerna packat med kaffe och starkvaror i termos. Det är först nu Neelesh Banerjee ser orolig ut.

– Jag gillar inte kaffe utan föredrar te. Så klart. Den där kaffeblandningen verkar inget vidare heller. Men visst, en liten kopp går kanske ned …puhhh. Ähh. Fyy.

Väl inne på Studenternas är minnet av det katastrofala kaffekaskandet som bortblåst. Han ansluter i stället glatt till bandyfans-vimlet i öltälten. Stämningen skruvas upp i takt med de avdankade låtarna.

– Bandyfinalen verkar vara som en mini-Super bowl. Massor av fans, även från lag som inte är med i finalen, med matchtröjor och halsdukar. Jag älskar den vänliga stämningen och att alla är sams.

Själva matchen följer han från sittplatsläktaren. Och det är många nya intryck.

– Alltså hörnorna är nog det farligaste jag sett i sportsammanhang någonsin. Livsfarligt! Hur kan de åka i full fart mot bollen? ... och var är bollen nu igen?

”Mer taktiskt”

Edsbyn vinner med 0–4 och mr Banerjee summerar:

– Det var mycket mer taktiskt än vad jag trodde. Inte alls som hockey. Bäst var den festliga stämningen. En upplevelse jag helt klart aldrig glömmer.

Och kvällen är inte över på långa vägar för Londonbon. När solen gått ned bakom Slottet beger han sig in till de centralare delarna för nattliga äventyr. Förhoppningsvis står han sig länge på bandyfrukosten och alla lyckliga intryck.