Logga in

IK Uppsala tar sats mot allsvenskan

Fyra raka segrar. Fyra i tabellen. IK Uppsala Fotboll får det mesta att stämma, och nu är det omöjligt att inte börja drömma om dam­allsvenskan. ”Klart att uppflyttning lockar”, säger högerbacken Sara Olai, ett av många nyförvärv som snabbt satt avtryck på planen.

IK Uppsala öser in mål. På 19 matcher har det blivit 49 fullträffar – varav 20 på de fyra senaste.

– Vi känner att vi kommer från en bra vårsäsong och har vind i seglen. Det är kul att spela fotboll nu, säger Sara Olai.

Den 20-åriga ­högerbacken anslöt till IK Uppsala Fotboll från Ljusdals IF inför säsongen och tillhörde innan dess damallsvenska Linköpings FC.

Nyligen förlängde hon sitt kontrakt med Uppsala över nästa säsong.

– Vi nyförvärv har verkligen kommit in bra i laget. Alla har sin plats, vi har fått visa upp vilka vi är och gruppen har kommit samman. Det är en ny tränare (Jonas Valfridsson, reds anm) och vi har kunnat bygga upp något nytt, med många skickliga fotbollspelare som trivs tillsammans och tror på vad vi gör.

Som fyra i tabellen, med två poäng upp till andraplatsen så är det klart att en allsvensk uppflyttning börjar hägra vid horisonten.

– Vi har inte haft något uttalat mål att gå upp i år. Men varje match är väldigt viktig nu, det gör fotbollen ännu roligare.

På lördag 7 september spelar IK Uppsala borta mot Kvarnsveden, där Temwa Chawinga, lillasyster till den tidigare damallsvenska storstjärnan Tabitha, stått för en målexplosion och leder elitettans skytteliga med 25 mål på 19 matcher.

– Det blir en tuff bortamatch och hon är duktig. Men vi ska göra allt för att stoppa henne och vinna matchen.

Men Uppsala har som sagt också en stadig målproduktion. Framför allt genom nya anfallsvapnet Cassandra Korhonen, trea i skytteligan med 18 mål på 19 matcher.

– Våra forwards producerar och det är jätteviktigt men det som också är bra är att vi har en bredd där många spelare gör mål, säger Sara Olai.

Du har själv stått för 5 mål under säsongen, inte illa för en högerback?

– Det här är första året som jag varit så målfarlig (skratt). Det är en glad överraskning. Mina egenskaper kommer fram bra i vårt spelsystem.

Två av dina mål var frisparkar, är det något som du tränat extra på?

– Ja, sedan jag fick förtroendet att slå dem så har jag slipat på min högerfot på träningarna.

Särskilt minns hon den frispark mot AIK som innebar kvittering i sista minuten på Friends Arena.

– Bland målen så var det speciellt, kanske det som kändes skönast att göra. Vi blev oerhört glada över det. Men mitt frisparksmål mot BP satt ännu bättre, det var snyggare.