Logga in
Logga ut

"Jag vet att jag var en pain in the ass"

Efter drygt 20 år som gapig galjonsfigur för Kalmar FF blir Henrik Rydström huvudtränare i Sirius. Vi tar ett snack med mannen som drivit motståndarna till vansinne – och medspelarna till stordåd.

Sirius startar allsvenskan år 2019 den 31 mars på bortaplan mot Kalmar. För Henrik Rydström – ny huvudtränare ihop med Mirza Jelecak – blir det en minst sagt speciell dag.

– Jag känner mest tacksamhet över mina många år i Kalmar FF, så obekväm som jag har varit. Men det är klart... Jag brukar säga att jag inte är någon vinnarskalle, men så blir det helt svart i huvudet när jag tävlar. Jag vill vinna mot alla.

Känner du sorg över att lämna Kalmar?

– Nej, jag gillar stoismen som filosofi. Jag försöker värdesätta den tid jag fick i Kalmar även om mitt avsked inte var så bra skött av ledningen. Och redan tidigare hade jag känt att jag behöver byta miljö för att utvecklas som fotbollstränare. När Sirius kom in i bilden och jag träffade Mirza och Ola (Andersson, sportchef) kändes det bara "yes, hoppas att det blir något". Därför känner jag ingen bitterhet eller sorg.

I Sirius hoppas han kunna fokusera på tränarsysslan, till skillnad från i Kalmar där Henrik Rydström kände ett ansvar att styra upp det mesta.

– Jag har visserligen trivts med att ta den rollen. Men då får du också fiender. Det var inte alla i Kalmar FF:s ledning som tyckte att det var så gött när Rydström lade sig i, även om jag tyckte att det var härligt.

Du och Nanne Bergstrand (tidigare huvudtränare i Kalmar) hade svårt att samarbeta ibland, hur ser du på det?

– Jag är ärlig, och det är inte alltid till min fördel. När jag tyckte att ambitionsnivån var för låg i Kalmar så uttryckte jag det. Folk blir obekväma. Nanne och jag har känt varandra himla länge och jag vet att jag var en pain in the ass med honom. Han ville gå promenader i skogen och tänka. Jag ville ta objektiva beslut, samarbeta och diskutera. Där var jag på Nanne hela tiden och han gillade inte det. Senare har jag förstått att det var en av anledningarna till att jag fick lämna Kalmar.

Finns det risk att det upprepas med Jelecak och Ola Andersson?

– Jag hoppas att vi kan ha en rak och bra kommunikation i Sirius.

Bilden av dig som en jobbig jävel är överdriven, eller?

– Det tycker i alla fall jag (skratt). Det är lätt att säga att det ska vara högt till tak, men sen är det ingen som vill ha det. Sedan måste jag lära mig att vara mindre otålig och hetsig. I Sirius känner jag bara att det kommer att gå bra.

Ser du några likheter mellan Sirius och Kalmar FF?

– Där Sirius är nu var Kalmar 2005–2006. Man har gjort något år i allsvenskan och etablerat sig. Nästa steg är att acceptera att det är normaltillståndet – och att nu kräver vi ännu mer.

År 2008 vann du guld med Kalmar, går en sådan bragd att upprepa?

– Jag tror att det var Daniel Nannskog som sade att nu är det omöjligt för de små klubbarna att vinna för de stora har vaknat till. Innan kunde de slarva lite. Jag tror ändå att med en överlägsen träningsmetodik och driven miljö så kan du göra mycket av lite, vilket Sirius redan har visat. Det är svårare i dag, men man får aldrig ta bort den drömmen.

Du tar inte med dig någon spelare från Kalmar? Rasmus Elm ville ju ha dig kvar som tränare?

– Ja precis (skratt), jag tänkte ringa och fråga om Rasmus är sugen på att flytta till Uppsala. Vi får se om vi har råd. Han är i och för sig inte så jävla dyr. Bra idé.