Logga in
Logga ut

Kamga tävlar med världseliten i Berlin

Hon började med fri­idrott för bara tre och ett halvt år sedan. Med diskusen kom framgångarna snabbt. Nu tävlar 19-åriga junioren Vanessa Kamga från Uppsala med världseliten på fri­idrotts-EM i Berlin.

– Jag siktar förstås på att ta mig till final, men främst vill jag lära mig av hela situationen och göra ett bra mästerskap, säger hon när Uppsalatidningen träffar henne några dagar före avresan till Olympiastadion i Berlin.

Kvalen i diskustävlingarna går på torsdag 9 augusti, kl 9.30 och kl 11. Så när detta läses vet du kanske om Vanessa Kamga lyckats ta sig finalen på fredag. Ska man döma av vilka hennes medtävlare är, seniorer i den absoluta världstoppen varav de bästa kastat 70 meter, är chanserna inte så stora. Men i idrottens värld kan som bekant allt hända.

Två kast över 57 meter

Vanessa Kamga har som längst kastat 57.04 meter. I en tävling i tyska Halle i maj gjorde hon två kast över 57 meter och tre över kvalgränsen på 56 meter.

– Det var grymt! Tävlingarna i Halle var bra och gav mig internationellt motstånd, jag kom tvåa!

Den 17 juli beslöt Karin Torneklint, förbundskapten för det svenska friidrotts­laget, att ta ut Vanessa Kamga till den svenska EM-truppen.

– Jag måste nå högre för nå världseliten, nöta mer. Men jag har tid på mig att göra det. Som diskuskastare är man inte som bäst förrän vid 28 års ålder. Det är nära tio år dit ...

Tänkte om

Nästa sommar är det junior-EM i friidrott i Gävle och där får Vanessa Kamga möjlighet att mäta sig mot diskuskastare i sin egen ålder.

– Det ser jag fram emot, Gävle är ju min tidigare hemstad. Jag är född i Vilhelmina men vi flyttade till Gävle när jag bara var några år gammal. Vi bodde där tills vi flyttade hit till Uppsala när jag skulle börja på Celsiusskolan, säger Vanessa Kamga.

Då var hennes fokus helt inställt på basket, men i slutet av första året tänkte hon om.

– Min mamma påminde mig om att jag som liten gillade att stöta kula. Så jag började testa det och andra kastsporter, inklusive diskus.

Resten är historia, som det brukar heta.