Logga in
Logga ut

Klubbar enas för jämställdhet

Fem Uppsalaklubbar i olika sporter möts i ett nytt samarbete. Startskottet blev ett seminarium med workshops i tisdags – och målet för projektet är att stärka jämställdheten inom Uppsalaidrotten.

Elitidrotten präglas av orättvisor. Det kan handla om hur damidrottare behöva köpa sin egen idrottsutrustning när man som manlig utövare får sin utrustning betald, svårigheter för kvinnliga elitklubbar att hitta lämpliga träningstider och om snedfördelade intäkter. Ett nytt samarbete ska lyfta problemen och hitta möjliga vägar framåt.

Starka tillsammans

Idén föddes i samtal mellan Uppsala Basket och sponsorn Sh Bygg. Varför inte låta flera klubbar som normalt sett konkurrerar om sponsorpengar och publicitet ta hjälp av varandra – för att tillsammans slå ett slag för en mer jämställd idrott?

– Vi brottas med samma saker och tror på samarbeten, att få energi av varandra. Om spelare kan mötas över idrotterna kan de lära av varandra och påverka tillsammans, säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör Uppsala Basket.

Kan utvidgas

I nuläget ingår Sirius Innebandy, Uppsala Basket, Almtuna IS, Gusk och BoIS i samarbetet, uppbackade av Sh Bygg och Uppsala Kommuns Sportfastigheter AB. Förhoppningen är att projektet ska utvidgas med fler samarbetspartners. Det framkom när satsningen presenterades i måndags vid en pressträff på IFU Arena.

– Saker som vi ska diskutera är vad man kan göra för att visa unga tjejer att det är lönt att fortsätta satsa på sin sport. En viktig komponent i Uppsala är till exempel att många pluggar. Där hoppas vi kunna samarbeta med universiteten och göra det möjligt att ta studieuppehåll för sådant som landslagssamlingar, säger Sara Orebrand, sportchef för Sirius IBK dam.

– Det handlar också om att skapa kontaktytor. Sådant som att gå på varandras matcher, göra gemensamma aktiviteter på stan, marknadsföra och lyfta fram varandra, sade Sonja Entzenberg.

Behövs handling

Arbetet inleddes med ett seminarium (”Min väg till framgång – att som kvinna nå toppen”) i tisdags 18 september där 150 idrottare och sponsorer fick höra talare som Agnes Nordström (elitspelare basket), Cecilia Kohonen (före detta elitspelare innebandy) och Gunnar ­Söderström (mental coach) föreläsa om bland annat hur man får vardagen att gå ihop jämte livet som professionell, framgångsrik idrottare.

Föreläsningarna följs av en paneldebatt och workshop där deltagarna tillsammans med representanter för näringsliv, kommun och universitet ska ta fram nyckelpunkter för gemensam utveckling.

– Både damer, herrar, föreningar och företag vill alla att det ska bli en förändring, men en sådan kommer inte bara för att man tänker det eller säger det. Det behövs att man gör gemensamma handlingar, sade Sara Orebrand.