Logga in
Logga ut

Knivstas Kimpioka om proffslivet i England

Benjamin Mbunga Kimpioka, 19, bytte Knivsta mot Sunderland och livet som fotbollsproffs. Sedan dess har han både fått ett antal matcher i a-laget och blivit tv-stjärna i Netflix-serien ”Sunderland ’Til I Die”.

I veckan fyllde Benjamin Mbunga Kimpioka 19 år. Han är på en bra plats i livet, tycker han.

– Jag är väldigt tacksam över att ha fått chansen i a-laget, nu är det bara att kämpa vidare, säger Benjamin som var nära en utlåning i januari men blev kvar i Sunderland då tränaren ansåg att han behövdes i a-truppen.

Knivstagrabben som flyttade från Sirius till Sunderlands akademi sommaren 2016 har börjat trivas med tillvaron som fotbollsproffs. Annat var det från början. Då ville han bara hem.

– Att få komma utomlands för att spela fotboll var som en dröm – de första veckorna. Efter någon månad slog hemlängtan till. Jag saknade familjen och vännerna. På min lediga tid satt jag bara på rummet och spelade tv-spel.

Föräldrarna orkade han knappt ringa, när längtan efter dem var som starkast.

– Jag höll det hellre inom mig. Men det gick över och jag ska inte klaga. Jag lever min dröm och har fått många vänner i klubben.

Unikt för Sunderland är det samarbete med Netflix som gör tv-serien ”Sunderland ’Til I Die”, snart inne på sin andra säsong.

– Det är en skön idé och jag tycker om den. Mina kompisar har också kollat hemma.

För ett lag som blev nedflyttat ur Championship under förra säsongen var det inte jätteroligt att alltid ha kameror på sig, berättar han. Degraderingen till League One innebar dock nya möjligheter för Benjamin. Nu har han debuterat i a-laget och gjort två mål på sju tävlingsmatcher.

– I säsong två av tv-serien är jag nog med mycket mer.