Logga in

Landslagsveteran spikar igen målet

Vem i Uppsala kan lösa en försvarskris? Ring Petter Hansson. Den okuvlige landslagsveteranen har klivit in i tränarstaben för Sirius a-lag. Nu ­skruvar han på de små detaljer som ska hålla laget kvar i allsvenskan.

Sirius är i trubbel. På plats 12 i allsvenskan och med endast endast 3 poäng ned till kvalplats. Bara Falkenberg och AFC har släppt in fler mål. Spelet har många gånger gått i baklås, och på hemmaplan har Sirius sämst poängskörd i serien.

Men ibland tycks lösningen finnas mitt framför ögonen. Inför förra matchen, borta mot Elfsborg, stod det klart att Sirius tar hjälp av sin akademichef Petter Hansson för att styra upp försvarsspelet i a-laget.

– Ola (Andersson, reds anm) frågade mig och jag tycker att Sirius och Uppsala ska ha en allsvensk förening nästa år också. Sedan diskuterade vi hur och på vilket sätt jag kunde hjälpa till, säger Petter Hansson efter ett träningspass på Studenternas.

Efter 1-1 och ett tajt defensiv i Borås så tyckte sig många se en omedelbar skillnad. Hade landslagsveteranen Petter Hansson – sinnebilden för en disciplinerad och uppoffrande svensk mittback av den gamla goda skolan – omedelbart vridit åt tumskruvarna och satt sin prägel på försvarsspelet?

– (skratt) Nej, det tror jag inte. Men det var en bra bortamatch och något som jag tycker att vi ska bygga vidare på. Vi jobbade hårt för varandra och föll inte igenom som vi har kunnat göra tidigare när vi släppt in ett mål.

På fredag 13 september väntar en extremt viktig match för Sirius när Falkenberg, på kvalplats, gästar Studenternas. Ett mycket bättre lag än vad tabellen visar, enligt Petter Hansson.

– De har släppt in mycket mål i slutminuterna men fram till dess har de hållit liv i matcherna. Ett lag som har sina styrkor i duelllspelet offenstivt, med starka forwards.

Vad vill du förbättra i Sirius?

– Jag kommer vara support där Mirza (Jelecak) och Henrik (Rydström) tycker att jag kan bidra. Mina styrkor är framför allt i försvarsspelet så det blir nog fokus på det och fasta situationer. Försvarsmässigt handlar det om små detaljer på individnivå, att spelare ska gå en meter hit i stället för tvärtom. Jag upplever inte att det finns några större problem på laget organisatoriskt. Ett större ansvarstagande för laget och en bättre kommunikation mellan spelarna kommer lösa många saker. Den individuella kvaliteten har vi.

Din gamla mittbackskollega i landslaget Olof Mellberg har tagit över Helsingborg. Vill inte du bli huvudtränare?

– Nej, det är inget jag har någonsin har funderat på. Nu har jag det här uppdraget hösten ut, för tillfället är det inget annat som gäller.