Logga in
Logga ut

Lund och Uppsala i ny uppgörelse på Fyrisån

29 september är det dags för den årliga kampen mellan Uppsalas och Lunds universitetslag i rodd, som i år äger rum på Fyrisån.

– I år har Uppsala riktigt goda chanser, säger Erik Lewin – materialchef och tidigare ordförande för Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS).

Hur har vinstfördelningen sett ut under åren?

– Sedan starten 1992, då båda klubbarna grundades i syfte om att tävla med varandra, har Uppsala vunnit flest gånger. Det står 40-32 med fördel till UARS i resultatlistan. Lunds Universitets Roddklubb (LURK) har dock vunnit de senaste två åren, så det går inte att förneka att de har riktigt bra roddare.

”UARS-andan”

Erik Lewin har varit med i UARS sedan 2013, och menar att styrkan i klubben sitter i den vad man internt i klubben kallar UARS-andan – det vill säga folket och sammanhållningen. Han menar att detta är A och O för att få en samkörd besättning.

– Det handlar inte bara om styrka och teknik.

Hur skulle du beskriva LURK – skiljer sig laget från UARS?

– Lund har till skillnad från oss bara studenter i sitt lag – man skulle kunna säga att de är en sektion av Malmös roddarlag medan vi i UARS är lite mer ”egna” och tävlar i andra sammanhang än endast universitetskamper. I UARS har vi även medlemmar som inte är studenter – men i UK-rodden håller vi oss givetvis till ”studentandan” och har besättningar med både studenter och doktorander.

Brittisk inspiration

UARS har uppåt 80 medlemmar – där ungefär 40 är aktiva. Inte helt oväntat är även utbytesstudenter från England, Holland och Tyskland engagerade både i Uppsala och Lund. Erik Lewin menar att det kan vara en utmaning att samköra en besättning där träningsvanor och tekniker skiljer sig, men att det å andra sidan är en otroligt styrka när det funkar.

– Vi har faktiskt tagit mycket inspiration från just Oxford och Cambridge när vi utformat UK-rodden. Vi brukar köra en ”dam 8:a” och en ”herr 8:a”, men i år fick inte LURK till det besättningsmässigt så det blir två lopp med båtar för fyra roddare i herr-klassen (A- och B-lopp) och ett lopp i båtar för åtta roddare i dam-klassen.

Inte vinstgivande

UK-rodden är i sann studentanda ingen vinstgivande tävling, utan belönar "bara" den sportsliga insatsen. Det finns dock tre vandringstroféer bestående av en åra målad i rött och blått med texten Lund-Uppsala regattan, en kristallpokal (herrar) och en guldpokal (damer) där klubbens namn och segeråret finns ingraverat.

Och varför blir det seger för UARS nu på söndag?

– Vi har så bra besättningar – och riktigt bra samkörning just i år, sammanfattar Erik Lewin.