Logga in
Logga ut

Med siktet på toppskiktet

I år vill IK Uppsala Fotboll blanda sig i toppstriden av elitettan. Resan börjar på söndag när IF Böljan besöker elitrenoverade Österängen för seriepremiär.

– Kom och kolla, vi spelar rolig fotboll, säger Uppsalas lagkapten Moa Mattsson.

År 2017 tog IK Uppsala Fotboll över damverksamheten från Sirius. Första säsongen i elitettan slutade på plats åtta. 2018 är ambitionen att tillhöra topp fyra efter halva serien för att kunna vara med i höstens race om att gå upp till allsvenskan.

– Vi hade en hög högstanivå förra året och kunde störa alla lag men i år ska vi vara jämnare, säger Fredrik Bernhardsson, tränare i IK Uppsala Fotboll.

Försäsongen avslutades i lördags, mot division 1-laget Täby FK. Uppsala tog hem sin tredje raka träningsmatch. Nu med stabila 3–0 på Löten, som varit hemmaarena under försäsongsmatcherna.

Till söndagens seriepremiär mot Böljan ska dock Österängen stå redo. Ombyggnaden till elitarena innebär bland annat nytt omklädningsrum, TV-torn, inglasat speakerbås och en kiosk.

Delvis nytt lag

– Vi hoppas att Österängen ska ge en bättre inramning till våra matcher, så att intresset för IK Uppsala växer, säger lagkapten Moa Mattsson som valde att förlänga sitt kontrakt inför säsongen:

– För mig var det bara Uppsala som gällde. Den här energin och de höga ambitionerna i satsningen mot allsvenskan passar mig perfekt.

Flera andra spelare har dock försvunnit, mest kännbart Linnéa Eriksson och Therese Simonsson, båda till AIK, samt Elin Åkerman, till Växjö.

Totalt har sju namn tillkommit. Bland nyförvärven märks bland annat amerikanskorna Lana Spitler, målfarlig anfallare, och Jessie Davis, rutinerad försvarspelare.

– Lana hade vi koll på sedan hon spelade i Sandviken och var för bra för deras serie. En speedig spelare som går att använda på flera positioner. Jessie (värvad från australiensiska Peninsula Powers, reds anm) passade bra in i rollen som rutinerade mittback med ledaregenskaper, säger Fredrik Bernhardsson.

– Lana kommer ställa till problem för de andra lagen och göra många mål. Jesse är väldigt stabil där bak, Och så har vi fått in Emelie (Almesjö, senast i Mallbacken, reds anm), en målvakt som tillför en enorm trygghet. Men alla nya känns vassa, säger Moa Mattsson.

Jobbat på försvaret

Spelmässigt vill Uppsala i år vara ”jobbigare” att möta, flytta upp backlinjen och pressa hårdare.

– Vi har jobbat med aggressiviteten, att gå högre i pressen. Jag tror på det, det kräver mer fysiskt men vi får en belöning när vi kan vinna bollen högt upp, säger Moa Mattsson.

Även framtiden ser ljus ut för IK Uppsala Fotboll. På senare tid har fem spelare från laget blivit uttagna till ungdomslandslagen. Det gäller Ariam Berhane och Agnes Nyberg till F19, Beata Olsson till F17 samt Thea Barkfeldt och Thea Nyberg, till F16.

– Ett väldigt gott tecken och ett bevis på att vi vågar släppa fram unga talanger. Det gäller bara att få behålla spelarna och det tror jag att vi kan göra, säger Moa Mattsson.

Har du något mer att tillägga inför seriestarten?

– Vi har en ny inmarschlåt som vi är taggade på att marschera in till. Det ska bli pampigt. Kom och kolla, vi spelar rolig fotboll också!