Logga in

Rösten från förr siktar på framtiden

Rösten är som tagen från gamla SF-journalen. Alla som sett Sirius fotboll på Studenternas har hört den speciella speakern. Möt klubbens trotjänare med uttrycken ”stoppage time” och ”fotbollsvänner” som har lika många fans hos bortasupportrarna.

Solen skiner, kaffekoppen ryker och korven är precis uppäten. Studenternas slitna högtalarsystem rasslar till. En röst från förr hälsar alla fotbollsvänner välkomna till ännu en Siriusmatch. I en cynisk fotbollsvärld ger speakerrösten en härligt passande nostalgisk inramning på gamla Studan.

– Jag har fått mycket uppskattning genom åren. Hammarby förlorade för några år sedan mot Sirius på Studenternas och deras fans tyckte att speakern var bäst. Haha, de hade ju inte så mycket att glädja sig åt men bortalagens fans brukar faktiskt gilla mig, säger Åke Hammarström.

Är det någon som verkligen kan kalla sig för speaker så är det han. Åke Hammarström gick nämligen en officiell speakerutbildning på 1990-talet. Varför han hoppade på den kursen minns han inte. Men diplomet finns kvar.

– Det gäller att vara neutral. Jag kan inte dra på för mycket och bli för känslosam. Under matcherna är det ganska nervöst eftersom jag måste hålla koll på allt som händer. Till exempel vilka som får gula kort, byten och målskyttar.

Låter som Jerring

Åke Hammarström flyttade till Uppsala från Sundsvall 1961 och satt i Sirius fotbolls styrelse mellan 1975 och 2008 där han efterträdde klubbens kassako Owe Bergström. Men sedan tidigt 1990-tal har han alltså även varit klubbens säregna speaker.

– Jag är nog rätt strikt. Många tycker att jag låter lite som Sven Jerring.

Inför varje match hälsar han publiken välkommen med att kalla dem för ”fotbollsvänner” och efter 90 minuters matchspel annonserar han tilläggstiden med ”stoppage time”. Uttryck som har blivit klassiker. Men ibland kan det bli fel. I Svenska cup-matchen mellan Gusk och Djurgården som spelades på Studenternas nyligen blev det några knasiga utrop.

– Jag kände inte igen spelarna och läste på fel laguppställning. Men jag rättar mig alltid och jag tror ändå att de flesta gillar att jag är lite mänsklig och gör fel ibland, säger Åke Hammarström.

Har blivit kult

Även Sirius fans Västra sidan uppskattar sin speaker.

– Han uttrycker sig som gamla journalfilmer och han har blivit lite kult. Personligen gillar jag att han inte försöker vara häftig, överdriver eller gör massa reklam, säger Lars Olsson, ordförande Västra Sidan.

Han tror att Åke Hammarström betyder mycket för bilden av Sirius fotboll och föreningskulturen.

– Dessutom har han blivit bättre och utvecklats med åren. Bäst är när han säger korta spontana och oväntade saker. Det hörs direkt när han råkar dras med av stämningen.

Söndag 10 september spelar Sirius hemma mot Sundsvall.

– Jag tror på Sirius och hoppas vi kommer topp åtta i tabellen. Då får vi nämligen spela fler hemmamatcher i Svenska cupen nästa år, säger Åke Hammarström.

Och därmed fler chanser att förgylla fotbollsälskarnas tillvaro.