Logga in
Logga ut

Så mycket kommer den nya jättearenan att kosta

Uppsala Eventcenter ­riskerar att inte bli av. Nu ställs hoppet till IFU Arena 2.0 som beräknas bli något billigare, men ägas av 28 idrottsföreningar. Jätteanläggningen ska knyta ihop bandy, konståkning och hockey i området.

På IFU Arena som öppnade i augusti 2016 pågår just nu en utställning månaden ut om de avancerade byggplanerna.

– Föreningarna vill ha så bra förutsättningar som möjligt att bedriva sin verksamhet och det är utgångspunkten i vårt förslag. Det är klart att vi siktar på att gå med vinst, men då kommer vinsten i så fall återinvesteras i verksamheten, säger Tomas Grönberg, vd för IFU Arena.

Gemensamt ägande

Ännu återstår mycket arbete med utformning och finansiering, men visionen är att knyta samman hockey, bandy, konståkning samt sportutveckling i en gemensam anläggning med fyra isytor. Den del av nya byggnaden som förbinder IFU Arena med ishallen ska innehålla bland annat en välkomsthall, reception, butiker och servering.

– Jag har hittills bara fått positiva reaktioner från allmänheten och bra respons från kommunen. Visst finns det en del oro om huruvida det går att spela hockey ­under byggtiden och en del praktiska detaljfrågor, men det kommer lösas framöver. De stora riktlinjerna om hur verksamheten ska bedrivas i ett föreningsägt bolag är ­klara.

700 miljoner kronor

IFU Arena ägs alltså idag gemensamt av 17 föreningar, men om den stora ombyggnationen går igenom ökar antalet till 28. Enligt Tomas Grönberg är det för tidigt att säga exakt hur mycket arenan kommer att kosta, men enligt en beräkning rör det sig om ungefär 700 miljoner kronor.

– Uppsala kommun måste gå i borgen för vårt banklån och sedan även ge oss driftsbidrag. Precis som upplägget har varit för IFU Arena. ­Annars kommer det inte gå att förverkliga planerna, ­säger han.

Vad händer om kommunen väljer att bygga Uppsala Eventcenter?

– Som Uppsalabo och skattebetalare hoppas jag verkligen inte att det blir så. Det skulle vara en katastrof. Gränbyhallarna måste ändå byggas om och i sådant fall får kommunen dubbla kostnader. Fortfarande är det oklart vilka som ska sköta driften av Eventcenter medan vi tar ansvar för den biten i vårt förslag.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) som köpt Uppsala Eventcenters projekteringsbolag av kommunen har med tanke på konkurrensen från till exempel Tele2 Arena, Friends, Stockholm Waterfront och Scandinavian Expo bantat förslaget rejält. Dessutom vill man att Almtuna IS sköter driften. Ett förslag som kommunen ska ta ställning till inom kort.

– Jag vet ärligt inte hur IFU:s förslag påverkar oss. Det skiljer sig lite åt och ligger på en annan plats, men det är svårt att säga. Det är klart att det finns en risk att Uppsala Eventcenter inte blir av. I så fall återgår vårt projekteringsbolag till kommunen, säger Krister Karlsson, SBB:s vice vd.