Logga in

Skador knäcker inte Elin

Hon kom tillbaka starkare efter att ha brutit nacken och vann EM i Obstacle Course Racing. Då blev Elin Härkönen sparkad av en häst och står nu inför en ny kamp.

Efter att överraskande ha vunnit EM i hinderbanesporten Obstacle Course Racing (OCR) tränade Elin Härkönen i somras inför VM som skulle avgöras i Kanada. Hon var i USA inför tävlingen och kände sig taggad.

− Jag såg fram emot tävlingen, hade förberett mig länge och var i god form. Det skulle bli jätteroligt, säger Elin Härkönen.

Illa sparkad

Men Uppsalabon kom aldrig till VM. Under förberedelserna blev hon sparkad i bröstet av en häst och hamnade på sjukhus. Hennes hjärta slutade nästan att slå av smällen, hon skadade även lungorna och fick sprickor i bröstbenet.

− Jag var inte så kaxig på sjukhuset och det är fort­farande ett trauma för hjärtat. Jag har fortfarande vissa begränsningar hur jag kan använda kroppen och jag tänker på att inte överanstränga hjärtat. Jag måste verkligen lyssna på kroppen mer än någonsin.

Eftersom hon var i extra god form från träningen inför VM i OCR klarade Elins kropp av smällen från sparken.

− Det var därför som jag klarade mig så pass bra som jag ändå gjorde. Om jag inte varit så vältränad hade det kunnat tagit slut där på fläcken.

Lugn rehab

Första tiden efter skadan var ändå osäker för Elin som återvände till Sverige och Uppsala. Hennes rehabiliteringsperiod började och sakteliga kunde hon träna och jobba igen. Efter cirka fem veckor arbetade hon heltid igen som personlig tränare i sitt eget företag Break It And You Will Make It där hon hjälper och inspirerar människor.

− Jag älskar mitt jobb och att träna, men fick arbeta med att ta det lugnt och inte överanstränga kroppen. Det påverkade mig både mentalt och fysiskt att ligga på sjukhus men jag återhämtade mig bättre än vad många trodde.

Sommarens olycka var inte första gången som Elin drabbades av en svår skada. För snart fem år sedan hade hon en ny häst när hon tränade voltige, blev avkastad och bröt nacken. Därför oroade sommarens skada extra mycket.

− Jag fick flashbacks när jag låg på sjukhuset och kände att jag redan upplevt smärtan. Men det hjälpte att jag gått igenom en svår skada en gång tidigare och visste vad som väntade, säger Elin Härkönen.

Tuff väg tillbaka

Efter skadan för fem år sedan, när Elins liv förändrades så drastiskt, drabbades hon av en depression. Hon kunde inte träna utan låg mest i sängen och hade ingen aptit.

− Den här gången kände jag igen signalerna och beteenden från förra skadan och kunde motarbeta dem. Jag såg till att äta, sova och hitta på saker även om jag inte kände för det.

Under förra skadan lärde sig Elin att det finns annat i livet än att träna och det hjälpte den här gången.

− Jag var elitidrottare då och kände inte till något annat. Jag visste inte vad en fika med kompisar var och gjorde inte sådant eftersom jag fokuserade så mycket på mitt idrottande. Nu gör jag saker som jag tycker är roliga och umgås med människor som jag får energi av.

Blickar framåt

Efter skadorna ska hon börja föreläsa, ordna träningsresor och fortsätta med workshops och events.

− Jag är fortfarande i chock över det som hände men försöker att blicka framåt. Efter första olyckan sa de att jag kanske aldrig skulle kunna leva ett aktivt liv igen men jag motbevisade det. Jag älskar mitt jobb och ska komma tillbaka ännu starkare även den här gången.

redaktion@uppsalatidningen.se