Logga in

Smashläge igen för UVBS

Uppsala Volleyboll vill tillbaka till ­eliten. En som vet vad som krävs är klubbens nye elitansvarige Anders Johansson. Han var tränare när Uppsala tog SM-guld år 1989 och 1993. Nu återvänder han till sporten som han saknat sedan dess.

Inom volleybollen i Uppsala kan man nostalgiskt tala om en ”tiden före innebandyn”. En tid när basket och volleyboll var stadens stora sporter, näst efter fotboll och hockey. En tid när Uppsala Volleyboll fyllde Fyrishov med åskådare, vann SM-guld för både damer och herrar och tävlade internationellt mot Europas bästa lag.

År 1989 och 1993 var Anders Johansson tränare när Uppsalas damlag tog SM-guld i volleyboll.

– Intresset för volleyboll var riktigt stort i hela landet. Sverige hade vunnit EM-silver i Globen 1989 och i Uppsala hade vi cirka 500 åskådare på varje hemmamatch, säger han.

– Sollentunas hade väl 15 raka SM-guld. Att vi bröt den sviten var en stor sensation.

I dag tycker han sig märka att volleybollen är på uppgång igen.

– Jag tycker definitivt att Uppsala har alla förutsättningar för en ny elitsatsning, sett till bredden, styrkan och volleybollintresset bland både barn och ungdomar.

Nu återvänder Anders Johansson till klubben som elitansvarig.

– Jag ska hålla ihop den nya elitsatsningen. För klubben blir det viktigt att bygga upp en organisation som håller.

Det handlar både om det ekonomiska och det sportsliga, förklarar han. Om att jaga sponsorer. Om att hjälpa till med matcharrangemangen och annan logistik. Om mediehantering och reklam. Och arbetet är redan påbörjat, på alla flanker.

– Problemet förr i tiden var att de ensamma eldsjälarna drog ett för stort lass. Det var det som gjorde att jag inte orkade med, säger Anders Johansson som valde att lägga ner efter SM-guldet 1993.

Sedan kom familjebildande och en civil karriär i it-branschen emellan. Tiden räckte inte till för volleyboll.

– Men hela tiden har jag saknat sporten och ibland längtat tillbaka till den perioden när jag var tränare. Jag har deltagit en del i veteranspel och pratat mycket med gamla bekanta om att det vore kul att engagera sig igen.

När pensionen nu närmar sig så ser han sin chans.

Länge var Uppsala Volleyboll (UVBS) bäst i Uppland på volleyboll – men sedan gick Tierp förbi. Nu kan snart vågskålen tippa tillbaka, med UVBS på uppgång medan Tierp förra året blev tvungna att lägga ned elitverksamheten.

– Det som hänt i Tierp är ju ingen nackdel för Uppsala när vi drar igång elitsatsningen. Förhoppningen är att kunna locka till oss spelare därifrån och kunna behålla våra egna talanger, säger Anders Johansson.