Logga in

Snabba kast för laget som vill bli jobbigare

Med nöd och näppe klarade de sig kvar i högsta serien. Nu ska finska fartfasoner och sex nya spelare ta Uppsala Basket uppåt igen. Men först måste laget veta var de har varandra.

Det mesta som nu för tiden handlar om basket i Uppsala brukar vara ångestladdat och förknippat med prat om pengar som inte finns. När det gäller Uppsalas damer var det i högsta grad aktuellt förra året då laget egentligen skulle kvala för att få vara kvar i högsta serien, men i sista stund blev räddade av basketförbundet som meddelade att ligan utökas till elva lag. I år har truppen gjort en helrenovering - sex nya spelare har anlänt och tränaren har hämtats från Finland.

– Stora förändringar behöver inte alltid per automatik vara något negativt och problematiskt. I ett helt nytt lag gäller det att höja koncentrationsnivån och vara alert hela tiden eftersom det inte finns en inkörd struktur. I ett lag som spelat i hop länge finns alltid risken att man inte är på tå och litar för mycket på vanliga taktiken, säger Janne Hänninen.

Skillnad Finland-Sverige

Trots att det finns många positiva utmaningar med ett helt nytt lag så går det inte att bluffa bort svårigheterna. Första matchen blev däremot förlust mot Alvik med 70-55.

– Den svåraste delen med att få spelet att funka nu är när spelarna inte är organiserade ute på planen och måste reagera instinktivt. Hitta sina medspelare och försöka läsa hur de rör sig. Det tar tid att lära sig.

Janne Hänninen var tidigare instruktör på Finlands motsvarighet till Sveriges Riksbasketgymnasium och har tränat lag i finska högstaligan för damer.

– Den största skillnaden mellan basket i Finland och Sverige är det fysiska spelet. Här i Sverige är det mycket tuffare spel ute på planen och det är bra för att förbereda spelarna på hur det ser ut internationellt.

Hur ska Uppsala Basket spela i år?

– Med hög intensitet. Vi ska vara aktiva över hela planen och springa från korg till korg. Det gäller i både anfalls- och försvarsspelet och det kräver mycket lagarbete. Om vi får i hop alla pusselbitarna så är målsättningen att göra bättre ifrån oss i år än förra säsongen, säger Janne Hänninen.

Siktar på slutspel

En av de sex nya spelarna i Uppsala Basket är Elin Ekdahl. Men det stämmer inte att hon är helt ny utan guarden återvänder till moderklubben efter flera år på college i USA.

– Det känns skönt att komma hem. Mycket är sig likt från tiden som ungdomsspelare med samma ledare och den goda stämningen i klubben, säger hon.

Elin Ekdahl spelade inte bara högklassig basket i USA utan skaffade sig även en kandidatexamen.

– Jag lärde mig mycket under de åren och är jättenöjd över min prestation. Framför allt har jag blivit mer självsäker och insett att jag måste ta för mig mer som spelare. Verkligen visa och göra mig så bra som jag är.

Vad din målsättning i år?– Att framför allt vara en viktig och stark försvarsspelare men även bidra offensivt. Jag tror många kommer att tycka vi är jobbiga och möta. Vi ska absolut bli bättre än förra året och att nå slutspel är inte orealistiskt, säger Elin Ekdahl.