Logga in

Superlöftet tar sats mot Europa och nya medaljer

Förra året vann utförs­åkaren Ida Dannewitz, 18, ett överraskande SM-guld. Nu är målet Europacupen och ­drömmen OS i Sydkorea. Men först ut – helgens säsongspremiär i norrbottniska Kåbdalis.

Träningslägren i fjällen har avlöst varandra. Den senaste var i Idre på sparad snö från i fjol. Men nu är genrepen över och årets säsong börjar med Kåbdalis FIS-tävling 18–19 november.

– Det har känts bra hela hösten och jag är laddad. Jag känner inte heller någonting av förra årets ryggskada. Lite nervöst är det, men det är bara bra att jag känner så, säger Ida Dannewitz.

Slog landslagsåkare

Trots att hon inte kunde tävla under halva förra året på grund av skadan, blev säsongen ändå något av en succé för Uppsala Slalomklubbsåkaren. Hon lyckades som förstaårs-junior att knipa tre medaljer i ungdoms-SM. Dessutom tog hon sin första seger i internationella slalomcupen, men mest överraskande var ändå SM-guldet i parallell­slalom. Förhandsfavoriter var landslagskompisarna Emelie Wikström och Anna Swenn Larsson, men efter tjuvstarter och uråkningar var skrällen ett faktum när 17-åringen från Uppsala fick kliva upp högst på pallen.

– I år hoppas jag att inga skador stör och siktar på att kvala in till europacupen som är touren under världscupen.

Det kan göras på olika vis. Förutom att åkare kvalificerar sig genom speciella kvaltider kan även de med bäst tävlingsresultat de senaste veckorna komma med i Europacupen. Dessutom bjuds åkare in som tros vara skickliga i just den aktuella tävlingsbacken.

– Det är ganska svårt att komma med, men jag siktar på att få tävla i alla discipliner under året.

Nästa år är det OS i Sydkorea. Siktar du på att komma med dit?

– I fartdisciplinerna har jag kanske en chans, men det är inget mål som jag har. Kajsa Kling har ju tagit en paus och det finns inte så många svenska åkare just nu. Men mer realistiskt är VM 2019 i Åre och det finns med lite i bakhuvudet.

Lönar sig i längden

Hon är bestämd när det gäller att fortsätta satsa på slalom, storslalom, parallell­slalom, super-G och störtlopp.

– Jag vill fortsätta utvecklas och inte låsa fast mig i en disciplin. Om några år kanske jag vet mer vad som passar bäst och specialiserar mig, men att göra det nu ­lönar sig inte i längden.

Älskar Sunnerstabacken

Ida Dannewitz går sista året på skidgymnasiet i Malung där fem andra åkare från Uppsala även utbildar sig. Men den tidiga skolningen fick hon genom Uppsala Slalomklubb och Sunnerstabacken.

– Jag älskar den backen. Visst den är rätt kort och så, men den har alltid varit en stor del av mitt liv. Sunnerstabacken har jag åkt till flera gånger i veckan sedan jag var elva år, säger Ida Dannewitz.

Vad är det som gör dig till en så bra utförsåkare?

– Det är mycket talang. Jag är även fokuserad och målmedveten. Det är så många delar i alpint som måste fungera för att man ska lyckas.

Förra året blev hon utsedd till den nionde mest inflytelserika personen under 30 år i Uppsala av uppsala.com

– Oväntat! Och jätteroligt. Jag har fått höra att yngre åkare ser upp till mig och det är väldigt inspirerande. Jag vill vara en bra förebild för andra även om det givetvis är svårt att se sig själv som en förebild.

Frågan är hur högt hon hamnar på listan nästa år när denna säsong summeras.