Logga in
Logga ut

Tränaren: ”Visst är det press på oss att vinna”

Årets SM-final i badminton spelas i Uppsala. Trycket är stort på att mästarna Fyrisfjädern ska vara ett av lagen som gör upp i finalen. Men först måste pigga uppstickarna Halmstad besegras i en semifinal som kan bli tuffare än vad många tror.

Fyrisfjädern har jobbat hårt med arrangemanget och att jaga sponsorer till SM-finalen i april som spelas i IFU Arena. Det skulle därför vara ett stort misslyckande om klubben inte skulle ta sig dit utan snubbla på mållinjen i semifinalspel mot Halmstad.

– Ja, det skulle kännas som antiklimax. Allt arbete som lagts ned och så är vi inte där. Klubbens målsättning är att försvara guldet och det är väldigt viktigt att vi får ihop bästa laget till återstående delen av slutspelet, säger Richard Eidestedt, Fyrisfjädern.

Inledde med torsk

Inför säsongen tappade klubben tunga namn som Mattias Borg, Daniel Ojaäär, Rebecca Kuhl och Emelie Fabbeke. Premiärmatchen blev torsk och det var många som tvivlade på laget. Men nya danska spelarna Mette Poulsen och Victor Svendsen samt irländaren Scott Evans har övertygat ju längre säsongen gått.

– Förra året hade Fyris­fjädern många spelare som tränade tillsammans regelbundet och var knutna till landslagscentret i Uppsala. I år flygs det in spelare från Danmark och andra håll till matcherna. Det är en ny sits och det har blivit lite svårare att få ihop bästa laget till matcherna. Men nu till semifinalen hoppas jag att vi får det och då ska vi vara favoriter.

Partnern slutade

Richard Eidestedt beskriver sin egen säsong som en ”omstart”. Hans förra dubbelpartner Nico Ruponen valde efter VM i augusti att lägga ned den internationella satsningen. Richard Eidestedt har därför satsat mer på mixed och har även en yngre herrpartner i Skogås Carl Harrbacka.

– Jag har inte nått samma resultat som jag är van med. Visst är det tufft, det ska jag inte sticka under stolen med, men på de nationella tävlingarna har det gått bättre. Spelmässigt har jag utvecklats och jag spelar fortfarande bra badminton.

Starka danskar

Semifinalmotståndarna Halmstad var förra året nykomlingar i högsta serien. Liksom många andra klubbar bygger de laget på en stomme inhemska spelare och fyller på med skickliga utländska. Framför allt har danska Mikkel Mikkelsen, Sofie Holmboe Dahl och Line Fleischer Nilsen imponerat.

– Vi har bra koll på Halmstad. Ett duktigt lag och en svår motståndare. Vi förlorade mötet i mellanserien så det blir tufft. Vi måste spela på topp för att gå till final, säger Peter Kapetz, tränare i Fyrisfjädern.

Matchar du laget annorlunda i slutspelet?

– Ja, i grundserien kan man kanske låta fler yngre och orutinerade få chansen, men nu i slutspelet blir det bästa laget som ställs på planen. Vi har inga nya skador (red anm: Henri Hurskainen fortfarande skadad) inför semi­finalen och är optimistiska.

Ni är regerande mästare och favoriter mot Halmstad. Är det pressande?

– Visst är det en press på oss att vinna, men samtidigt är press ett privilegium. Det är ett bevis på att vi har ett bra lag och ska vara ledande inom svensk badminton, säger Peter Kapetz.