Logga in

Vad var det som egentligen hände?

Flytt till IFU Arena. Satsning på ­svenska spelare. Zennströms sinande bidrag. Vad var det egentligen som gjorde att Uppsala Basket åkte ur? Fyra klubbikoner analyserar orsaker och framtidsvägar.

Det såg ut som ett omöjligt uppdrag från första början. Ett par veckor inför säsongstart hade klubben endast en kontrakterad spelare och 12 februari var degraderingen till superettan ett faktum.

– Jag har inte varit med om maken och lider av det jag har sett. Trots att säsongen började som den gjorde är jag ändå halvchockad. Det är svårt att göra något med laget nu, säger Key Carlsson, guard i Uppalalaget som gick till final 1979.

Han, liksom många andra, pekar på de uppenbara svårigheterna att bygga en elitverksamhet med ideella krafter och knappa ekonomiska resurser, men anser att årets lag varit feldimensionerat.

– Det är för många korta spelare, de allra flesta under 1,95 centimeter. Visst det är svårt att hitta bra långa spelare under korgen, men ett kort lag måste spela mycket mer aggressivt.

Han hoppas att klubbens framstående ungdomsverksamhet kan få fram nya talanger som lyfter laget i superettan, men att mycket jobb återstår för att rädda klubben. En del kritiker pekar på att satsningen på enbart svenska spelare knäckte klubbens ekonomi. Kelly Grant, spelade i klubben på 1980-talet och var manager för Uppsala basket som tog sig till final 2015, håller inte helt med.

– Visst är det dyrt med kontrakt till inhemska spelare som sträcker sig över hela året, men det är inte så billigt med utländska heller som ska lägenheter och licenser, säger han.

– Årets lag har spelat helt okej i tre perioder, men inte rikligt orkat i fjärde. Det är tråkigt att se de tomma läktarna, men av tradition vet jag att publiken sviker i Uppsala om framgångarna uteblir.

Något som de flesta basketintresserade verkar vara överens om är att flytten till IFU Arena var ett dyrt felbeslut.

– Hur kunde de överge sitt hem? Jag gillade inte att bege mig ut i skogen för att se matcherna utan Uppsala Basket hör hemma i Fyrishov, säger Larry Robinson, storspelare i Uppsala KFUM 1976-80.

Tidigare har Skypegrundaren Niklas Zennström pumpat in pengar i klubben. Nu har han bara ett stipendium till spelare som vill skaffa sig en högskoleutbildning, men Gunnar Preuss, mångårig klubbdirektör, har fortfarande kontakt med honom.

– Det finns förhoppning om kontakt för att diskutera finansiellt stöd. Superettan är en mycket svårare serie nu än för några år sedan och det kräver en ordentlig kraftsamling för att först och främst rädda klubben, säger han.